Böcker

7. okt, 2016
Nu kan du köpa Klyva vinden här!
Som du kanske redan sett under fliken På gång säljer jag nu också min senaste bok via hemsidan. För 199 kr får du ett personligt signerat exemplar hem i brevlådan. Betala till mitt bankgiro 5061-1219 eller swishkonto 123 278 94 36. Portot ingår i priset.

Klyva vinden är en historisk roman - eller en "magisk äventyrsroman", som förlaget (Hoi) valt att kalla den. Båda benämningarna kan stämma. Min huvudperson, Arima, är en ung skytisk kvinna som lever på 300-talet f.Kr. på stäpperna norr om Svarta havet, ungefär i nuvarande Ukraina. Skyterna var berömda (och är fortfarande!) för sin konst och Arima, som fått en pojkes uppfostran utbildas till guldsmed. För sin yrkesskicklighets skull blir hon bortrövad av sarmater - ett ryttarfolk styrt av kvinnor.
Arima trotsar svåra motgångar, men blir också beundrad tack vare sina färdigheter, inte minst med pilbåge och till häst. Hennes framgångar väcker avundsjuka och att anpassa sig till sederna i hennes nya hem blir svårare än Arima föreställt sig. Sarmaternas lagar är hänsynslösa: för att få gifta sig måste en ung kvinna visa sig stridsduglig genom att döda en manlig fiende. Arima vill inte döda, men är det möjligt att gå sin egen väg?

Recensioner är det ont om än så länge (boken är ju nyutkommen) men ett par positiva omdömen har ändå kommit. I Västerviks Tidningen 29/9 -16 kunde man läsa bl.a. att " I Klyva vinden har Ayla i Grottbjörnens folk och Katniss i Hungerspelen fått en värdig medsyster i Arima."
I "Jennies boklista" (3/10) står det kort och gott: "Fängslande och gripande."
9. jan, 2017
Läsare om Klyva vinden
Nu är julklappsböckerna slutlästa? Hur som helst har jag fått en del mejl, sms och brev från läsare. Här några exempel.

"Tack för en härlig läsupplevelse! Har läst Klyva vinden och saknar redan Arima och de andra." Ulla

"Jag läste Klyva vinden ... och då blev inte mycket annat gjort kan jag säga." Katarina

"Jag hade svårt att lägga ifrån mig din bok. Jag förstår att du måste gjort mycket förarbete för att kunna skriva så trovärdigt och detaljerat." Gunilla

"Har avslutat Klyva vinden. Den är verkligen BRA. Imponerad." Anna

Kiplings katt ... Boksläpp 11 maj 2013 på Hultgrens bokhandel, Västervik

Livet är underbart! Johanna är nyförälskad och som om inte detta vore nog har hon - äntligen - sparat ihop tillräckligt med pengar att skaffa en egen häst. Att hästägande tar tid inser hon, men det som är roligt hinner man med. Hon har alltid haft många intressen, varför skulle det bli problem bara för att hon nu går sista året på gymnasiet? Eller för att Per, pojkvännen, inte är entusiastisk. De tycker ju om varandra, då måste väl allt annat lösa sig?

Vad är det här för sorts bok?

För att uttrycka det enkelt: Kiplings katt är en roman om några människor under några månader då livet, inte minst för huvudpersonen Johanna, är både besvärligt, sorgligt och alldeles underbart.

"Livet", för mig som skriver, är livet på landet. Det är det jag känner till. Där spelar djur en viktig roll. Så också i den här boken. Hästar, hundar, kattor, grisar och får.

Johanna är lik många av oss i det avseendet att hon vill så mycket. Frågan är om hon vill mer än vad som är möjligt? Sköta sina studier, jobba extra på ett äldreboende, men också rida, orientera, paddla, åka långfärdsskridskor, läsa böcker, samla roliga dialektord och ... Hinna träffa pojkvännen? Ja, vart tog han vägen i livskarusellen?

Vem är du som ska läsa Kiplings katt?

Den frågan går egentligen inte att svara på, men jag ska försöka. Jag tror du har ett intresse att lära känna människor, djur och miljöer som du annars kanske inte skulle möta. Du gillar böcker som låter läsaren tänka och fantisera själv, där inte allt är beskrivet in i minsta detalj.

Du bryr dig mer om vad boken handlar om och hur den är skriven, än vilken ålder den är tänkt för. Det kan faktiskt vara så, att en bok inte alls är skriven enbart för en viss ålder. Så är det med Kiplings katt. Jag vill helt enkelt berätta en historia - en historia som har legat flera år i bakhuvudet på mig och väntat på att bli berättad. När den blev klar har jag testat den på jämnåriga (60+) och även yngre, mycket yngre. Kanske mina jämnåriga gillar den mer, men det är mest en gissning, för "det vetenskapliga materialet" är - förstås - alldeles för litet. Men mitt råd är: Blir du nyfiken på en bok, låt dig inte begränsas av din ålder!

Det här är en bok om "lantisar", inte alls bara för dig som själv bor på landet, men för dig som har känsla och hjärta för landsbygden. Ryttare och orienterare (kanske alldeles särskilt distansryttare och veteranorienterare!) och friluftsmänniskor och hundälskare och språknördar och ... ja, kanske just du?

Kiplings katt är inbunden, 316 sid. Priset inklusive frakt (179 kr.) Sänkt pris juli 2014 och ännu mer i september 2015 ... Se nedan!

 

 Juli 2014  Kiplings katt har recenserats i Bibliotekstjänst Häfte 141114630 av Christina Wedenmark. Recensionen är helt och hållet positiv. CW tycker att " Elisabeth Hjortvid skriver insiktsfullt om livet på landet, om närheten mellan människor och djur ..." Boken "passar såväl unga vuxna som äldre läsare." Eftersom också tidningen LAND rekommenderat Kiplingskatt firar jag det nu med att sänka priset till 150 kr - inklusive porto!

September 2015 : Bokrea! Nu kan du få ett ex av Kiplings katt i brevlådan för 100 kr!

 

 

Där Attilas häst trampat

En historisk berättelse från folkvandringstiden, 400-talet e.Kr. Hunnerna, de fruktade ryttarna från öster, anförda av kung Attila, drar som en storm över Europa, bränner och rövar, mördar och ödelägger. Där Attilas häst trampat växer inget gräs ... så lyder talesättet. Men barn kunde det växa efter de svarta ryttarna ibland - små barn som ingen ville ha.

Ett sådant barn är Jori. Han föds i en germansk by vid floden Vistula, nu Wisla i Polen. Bland byborna sägs att hans far är den hatade hunnerkungen och flera av dem tycker att pojken gärna kan få sota för faderns illgärningar. När Jori är elva år kommer hunnerna tillbaka - och tar honom med sig. I lägret vid Carpibergen blir han väl mottagen och får för första gången i sitt liv en familj. Han lär sig rida och skjuta med pilbåge. Nu ska han bli en riktig hunnerkrigare!

Åren går ... och en dag när Attila kallar är det Joris tur att rida ut med krigarna. Leken har förvandlats till allvar. Jori är vuxen. Var det detta han ville med sitt liv?      

(Recensioner längre fram)   Inbunden, 316 sid. Slutsåld 

Dackes ryttare Sigge

Sigrid Ingvarsdotter från byn Norrlida i Småland lever i en orolig tid. Gustav Vasa är kung i landet och han är en hårdhänt härskare. Smålänningarna gör sig beredda att värja sina gamla rättigheter, med liv och blod om så behövs. När kungen skickar sina lejda tyska knektar för att kväsa ”skogstjuvarna” i söder, då går det inte riktigt som han tänkt sig.

Bönderna har fått en ledare. De kallar honom Dacken. Var Sigrids plats kommer att bli i det som sker, det anar varken hon själv eller någon annan. Ska hon nöja sig med att stanna hemma, mjölka korna och sköta kvinnosysslor?

(Recensioner längre fram)   Inbunden, 346 sid.  SLUTSÅLD i januari 2016!

Naturen som ridhus - distansritt och långturer till häst

En fackbok för alla som vill rida i naturen och uppleva friheten och äventyret på hästryggen. Distansritt som tävling eller långtur med kompisarna spelar egentligen inte så stor roll  -  i båda fallen måste ryttaren träna, fodra och välja utrustning med omsorg! Och givetvis genomföra varje ritt på ett klokt sätt som tar hänsyn till vad hästen kan och orkar.

En långritt eller semesterritt kan faktiskt också betraktas som en distansritt, den går bara i ett lugnare tempo och om inte ryttaren följer en ridled så får hon eller han också ”lägga banan” själv, vilket åtminstone jag själv tycker är ofantligt roligt!

Boken är fullproppad med praktiska tips, alla provade av mig som skrivit ner dem. När det gäller distansritt har jag tävlat upp t.o.m. 120 km och har drygt 2000 godkända tävlingskilometer, men minst lika mycket erfarenhet av att planera och genomföra ritter - som banläggare, arrangör, tävlingsledare, ”vanlig” funktionär och även medhjälpare (”hinknisse”) till tävlingsryttare.

Långturer har jag framförallt ägnat mig åt (ridit eller kört) här hemma i Småland och då alltid planerat allt själv. Ritterna utomlands (i vilka länder jag ridit kan du se på sidan Föreläsningar)  har jag köpt som ”paket” och det ger ju andra erfarenheter, nyttiga de också.

Bland det som behandlas i boken är skötsel och hälsa, fodra för prestation, utrustning, hästens och ryttarens träning, resa med häst, genomföra en distanstävling, planera, packa för och genomföra en långritt och att arrangera en distansritt.

(Recensioner se nedan)  Inbunden, 212 sid. rikt illustrerad med fotografier och teckningar. Pris inkl. frakt 150 kr.

 


Alla böcker kan du få signerade!

Beställ via telefon eller e-post. Se Kontakt.

OBS! Kiplings katt finns det fortfarande gott om, men av de övriga finns bara Naturen som ridhus kvar och den börjar också ta slut. Passa på!

Recensioner

 

Här följer några korta utdrag ur en del recensioner. Jag har inte begränsat mig till de böcker jag har att sälja, eftersom de andra finns att låna på biblioteket.

Där Attilas häst trampat

Det var länge sedan jag läste en så helgjuten, spännande och välskriven bok för slukaråldern”

”Boken, som helhet, rör vid något ursprungligt: förhållandet mellan natur, människa och djur.”

”Språket är klart och tydligt och förmår fängslande levandegöra Joris äventyr och strapatser.”                                                                    (Bibliotekstjänst, 2000)

 

” ... hon är skickligt på att göra historia levande och samtidigt skapa spänning”

                                                       (Svenskläraren 5/2000 Ingrid Nettervik)       

Där Attilas häst trampat erbjuder sina läsare en fantastisk tidsresa”

                                   ( Upsala Nya Tidning 2/12 2000, Ann-Mari Tammerman)

Av alla höstens böcker har Elisabeth Hjortvid skrivit en av de mest intressanta.”                                         ( Avesta Tidning 4/12 2000, Erling Frick)

 

I DN 11/12 samma år ger DN:s kritiker ”sina godaste tips” inför julen. Nio böcker nämns, däribland Där Attilas häst trampat. Kent Hägglund : ” ... skickligt och smått omtumlande.”

13/12  plockar SvD:s kritiker ut tre böcker var. Ying Toijer-Nilsson väljer Där Attilas häst trampat och skriver att hon ”... blev intresserad och fängslad av Elisabeth Hjortvids originella historiska roman”

I en längre recension 26/3 2001 utvecklar hon sina synpunkter och konstaterar att

Hjortvid är en sparsmakad författare som med långa mellanrum ger ut tjocka, gedigna böcker” och att hon nu har skrivit ” en tät, spännande och färgstark berättelse.”

” Slutet antyder en fortsättning och måtte den komma!”

 

Naturen som ridhus

distansritt och långturer till häst

... omtanke om hästen ... genomsyrar framställningen.”

”... flera avsnitt torde vara av intresse för alla hästägare.”

” Språket är precist men ändå livfullt och informationsmängden är imponerande”                                                  (Bibliotekstjänst, 19/02)

 

Boken ”kan varmt rekommenderas till alla med intresse för att rida mycket och länge i naturen!”                                             (Ridsport 14/02, Ingrid Andersson)

 

Naturen som ridhus är ”fullmatad med tips inför distansritt och långturer”

”Inte minst alla turridningsföretag ... har här mycket klokskap att hämta om alltifrån sadlar, hovbeslag och skavsår till mental träning av hästarna”

                                                        (ATL, Christina Bruun, 16/5 2003)

 

Dackes ryttare Sigge

”Dackes ryttare Sigge är i första hand en ungdomsbok, men fler läsare än så lär ha utbyte av boken. Inte minst som hon skildrar ett stycke spännande lokal-historia.”                            

                                                 (Västerviks-Tidningen, 7/11 2007, Ulrik Alvarsson)

 Det här är en ”både spännande och gripande roman”. Författaren ”har en förmåga att göra historien levande”. --- ”man sugs snart in i berättelsen och struntar fullständigt i om den är sann eller inte. Om inte Sigge funnits borde hon ha gjort det.”                      

                                                       (Nyheterna 6/11 2007, Rolf Ljung)

KIPLINGS KATT 

Bibliotekstjänst:  I Kiplings katt skriver Elisabeth Hjortvid "insiktsfullt om livet på landet, om närheten mellan människor och djur..."

 

KLYVA VINDEN

Boken är nyutkommen, så de flesta recensioner lär komma senare - och jag lovar bevaka dem så gott jag kan! - men 29 september skriver Västerviks Tidningen under rubriken HÄR HÄRSKAR KVINNORNA att Arima, dvs hjältinnan "är lätt att tycka om". Hon är både "stark och duktig, samtidigt som hon visar sig svag och försvirrad i vissa situationer". I henne har "Ayla i Grottbjörnens folk och Katniss i Hungerspelen fått en värdig medsyster..." 

"De många fartfyllda scenerna till häst driver upp tempot i handlingen och är realistiskt skildrade."