På gång

Det här är omslaget till min senaste bok, en berättelse om ryttarnomader på stäpperna i nuvarande Ukraina 300 år f.Kr. Från 21 sept. 2016 finns den i din närmaste bokhandel (fast du kanske måste beställa hem den) och även på nätbokhandlar som Adlibris. Den finns också som e-bok. Direkt av mig kan du köpa ett personligt signerat exemplar för 199 kr. Då ingår frakten. Du betalar till bankgiro 5061-1219, så kommer boken inom några dagar i brevlådan. Mer om bokens handling längre ner på sidan och under "Böcker till salu".

Författande är ett hantverk, sägs ibland. Det ligger något i det ... även om skrivande faktiskt är något mer teoretiskt än att snickra en grind.

Förberedelserna inför en bok kan däremot vara mycket praktiska. När jag planerar ett nytt ”projekt” då ingår alltid en hel del konkreta övningar, särskilt om det handlar om en historisk berättelse. Visst, jag kan läsa mig till mycket (och eftersom jag har historia som ett av ämnena i min universitetsexamen har jag lärt mig var och hur jag kan hitta nyttiga kunskaper) men läsandet kan aldrig ersätta kunskapen jag får genom att pröva själv.

Min senaste bok Klyva vinden utspelar sig ungefär 300 år före vår tideräknings början och självklart hade jag många frågor att söka svar på innan jag ens kunde börja skriva. Det var både spännande och roligt!

Jämsides med det här bakgrundsarbetet fantiserade jag kring själva berättelsen och huvudpersonerna.

För några år sedan fick jag lära mig att hjärnan fungerar bäst då man har en något förhöjd puls. Eftersom mina dagar till ganska stor del upptas av hundpromenader och annan stillsam motion tog jag förtjust den lärdomen till mig och försöker vara så kreativ jag kan i vardagen. Sedan gäller det förstås att skriva ner de fina uppslagen så de inte försvinner! Till det har jag en ”idébok”, ett collegieblock med extra tjocka blad så det är trevligt att skriva i det. Känslan är viktig!

 

 

Här sitter jag och signerar Kiplings katt i bokhandeln i Västervik.
Planeringen av en berättelse kan göras mer eller mindre hantverksmässigt! Inför Klyva vinden prövade jag (förutom att använda stora skrivblock) att sätta post-it-lappar på en lång bräda. På varje lapp beskriver jag en händelse. Lapparna är lätta att flytta då man kommer på att ordningsföljden ska ändras. Överskådligt blir det också!
22. nov, 2016
Julsignering
Ända sen jag lärde mig läsa har en bra bok (eller flera!) varit min favoritjulklapp. Alltså rekommenderar jag ivrigt: GE BORT EN BOK I JUL!!! Ja, ja, jag vet att det finns ett problem med det - nämligen vad är en bra bok. I bästa fall känner man den som ska få julklappen så väl att det man väljer blir alldeles rätt. (Läs boken själv först är mitt bästa råd.) Om du funderar på att ge bort Klyva vinden kan jag komma med några tips vem boken kan passa. Till att börja med är den ganska lättläst, så trots att det är en vuxenbok är det inga problem för en läsvan tonåring att ta sig igenom den, särskilt inte eftersom det händer mycket. En äventyrsroman? Ja, absolut - ett historiskt äventyr med inslag av fantasy. En kärleksroman? Ja, det också. Men även djur är viktiga, inte minst hästar och hundar.
Eftersom boken är nyutkommen kan du köpa den i vilken bokhandel som helst. I Västervik finns den på Hultgrens bokhandel och där kommer jag att sitta och julsignera mellan kl. 13 och 15 lördagen den 10 december. Hoppas vi ses!
15. okt, 2016
Farlig planering?
"Detta livet leves utan garantier" hävdar med eftertryck en av mina vänner - och det går ju knappast att påstå hon har fel. Fast jag vill ogärna dra slutsatsen att man inte ska planera vad man ska göra i framtiden, även om jag just nu ( pga pågående cancerbehandling) är lite försiktig med vad jag åtar mig. Men till min livsfilosofi hör en bestämd övertygelse att man mår bättre ju fler roliga saker man har att se fram mot. Alltså har jag bokat in några författarkvällar längre fram i höst. Tre styck hittills.
Onsdag 16 nov. 18.30 Törnsfall
Tisdag 29 nov. 19.00 Västervik (Stadsbiblioteket)
Fredag 2 dec. 19.00 (?) Vittinge
10. okt, 2016
Naturen som ridhus börjar ta slut
Boken om distansritt och långturer med häst har sålt i rätt många år nu och upplagan minskar stadigt. Eftersom det är den enda fackbok som finns på området (på svenska)är den "ett måste" för ryttare som vill rida utanför ridbanor och ridhus.
Passa på innan den är borta! Du får ett signerat exemplar för 150 kr och då ingår frakten.
7. okt, 2016
"Fängslande och gripande"
Den "recensionen" fick Klyva vinden i "Jennies bokblogg" 3/10 och mycket kortare kan nog inte en recension vara, men som författare blir man förstås glad över varje positivt omdöme.
1. okt, 2016
Klyva vinden - första recensionen
Boksläpp och bokmässa (Göteborg) är nu lyckligen avklarade. Båda händelserna ser man som författare fram mot med viss nervositet, men det finns något som ger ännu mera dirr i nerverna - recensionerna! Jag vet inte vad som är värst, att bli "sågad" av recensenterna eller att de tiger ihjäl en? Nå, nu har Klyva vinden fått sin första recension, såvitt jag vet i alla fall. Den skrevs av Kristina Westring och publicerades i Västerviks Tidningen 29 september. Till min glädje är omdömet positivt och slutklämmen kan nog göra många nyfikna: " I Klyva vinden har Ayla i Grottbjörnens folk och Katnis i Hungerspelen fått en värdig medsyster i Arima."
23. jun, 2016
Boksläpp: tid och plats
Med tanke på er som planerar långt fram har Malin Wall på Hultgrens bokhandel och jag nu kommit överens om tidpunkten när Klyva vinden för första gången ska presenteras för tänkbara läsare. Att det blir den 21 september har jag redan berättat, men nu är det klart att det kommer att bli mellan kl. 14.00 och 18.00. Alltså från tidig eftermiddag till stängningsdags. Vi hoppas det ska passa så många som möjligt. Mer om hur vi tänker oss evenemanget berättar jag när dagen närmar sig. Ha en bra sommar!
4. jun, 2016
Uppmuntran!!!
"En blir aldri för gammal för lite skräpp!" (Skräpp = beröm) Ja, så sa en gammal kvinna i Mönsterås enligt vad min mamma berättade. Och visst är det sant. Alla behöver lite skräpp, det är jag säker på. Inte minst författare. De uppskattande omdömen man får fungerar som en motvikt mot egna funderingar av typen "Vad duger det till egentligen, det jag gör?"
Får man då ett vänligt mejl kan man glädja sig åt det länge, länge. Det här kom till mig häromdan från Gunnel Alsterbrink i Tingsryd.
" Är det verkligen snällt ... att stjäla nattsömnen? Jag kunde ju bara inte lägga mig förrän boken var utläst! Det var Attila. Så i morgon blir det väl Kiplings katt. Om jag inte lyckas disciplinera mig att göra ett av mina jobb först.
Förutom att du håller intresset på topp hela tiden gör din språkbehandling det till en ren njutning att läsa texten.
När kommer Klyva vinden ut??
Tack för en fantastisk läsupplevelse! "
1. jun, 2016
På väg mot tryckning
Korrekturläsning klar, baksidestext och fliktext bestämda, författarporträtt utvalt ...
Ja, nu känns det verkligen att Klyva vinden närmar sig den "point of no return" som det innebär att manuset lämnas till tryckning. Ändå är det fortfarande mer än tre månader till dagen B som i Boksläpp. Den kommer att äga rum i Västervik på Hultgrens bokhandel 21 september. Att ha datum och plats bestämda känns härligt!
25. mar, 2016
Klyva vinden : omslag
Nu finns omslaget längst upp på den här sidan. Hoppas du också gillar det!
Hundar har alltid funnits i min närhet, för det mesta STORA... men nu är det västgötaspets som gäller! Den här lilla piggingen heter Larry och fyller två år i november 2016.